Pyłek pszczeli - bogactwo substancji odżywczych dla zdrowia i dobrego samopoczucia !

 Ewa Bzymek

Pyłek pszczeli to fantastyczny produkt naturalny o bogatym składzie i w efekcie szerokim wachlarzu właściwości prozdrowotnych.To tzw. superfood, adaptogen, "ambrozja bogów "

Podczas zapylania kwiatów, pszczoły zbierają z nich nektar i pyłek kwiatowy. Pyłek zgromadzony w plastrach służy im jako pokarm oraz zapas w czasie braku pyłku w przyrodzie. Pszczoły formują kuleczki,mające różne kolory,najczęściej w Polsce mają one kolor złoty, bursztynowy.

Pyłek pszczeli (fot. Ewa Bzymek)

Naukowcy przeanalizowali skład pyłku pszczelego i okazało się, że zawiera około 250 substancji w unikalnych proporcjach, których do tej pory nie udało się odtworzyć w laboratorium. Bogactwo składników powoduje, że pyłek pszczeli jest idealną odzywką, uzupełnieniem codziennej diety w białka, tłuszcze, cukry, witaminy, minerały, naturalne substancje przeciwzapalne i wzmacniające odporność.

W skład złotych granulek wchodzą:białka (wszystkie aminokwasy egzogenne), tłuszcze (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe linolowy oraz linolenowy), fosfolipidy, lecytyna, fitosterole, sitosterol), węglowodany,witaminy (A, D, E, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, kwas foliowy, biotyna, kwas pantotenowy), minerały (fosfor, żelazo, miedz, wapń, potas, mangan, cynk, siarka, sód, jod, brom), flawonoidy, kwas fenolowy, kwasy nukleinowe, rutyna, antocyjany, katechiny, terpeny.

Pyłek spożywamy jako uzupełnienie codziennej diety, jako odżywkę w okresie spadku odporności, wzmożonego wysiłku fizycznego, psychicznego, nauki oraz rekonwalescencji (po chorobach infekcyjnych, zabiegach szpitalnych). Świetnie regeneruje organizm oraz wzmacnia naturalny układ odpornościowy.

Najważniejsze prozdrowotne właściwości pyłku pszczelego: 

1. profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych-dzięki zawartości NNKT ma działanie przeciw miażdżycowe, reguluje poziom cholesterolu we krwi,obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciwzakrzepowo, dzięki zawartości rutyny uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza stany zapalne i ma wpływ na elastyczność ścian naczyń krwionośnych.

2. działanie przeciwzapalne,przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze - dzięki zawartości polifenoli, flawonoidów i innych substancji aktywnych ma działanie porównywalne do popularnych NLPZ, antybiotyków i leków przeciwgrzybiczych.

3. działanie antyalergiczne - zmniejsza wydzielane histaminy - bardzo dobrze działa w hamowaniu kaszlu alergicznego,nieżytu nosa i łzawieniu .

4. wzmacnia układ immunologiczny

5, reguluje metabolizm,apetyt,pracę jelit,działa ochronnie na wątrobę

6. działanie przeciwnowotworowe

7. regeneruje organizm po chorobie: odżywia osoby wychudzone, osłabione, zestresowane

8. poprawia koncentrację, uczenie się, zapamiętywanie

9. pozytywny wpływ na płodność, łagodzi objawy menopauzy.

10. wspomaga leczenie przeciwdepresyjne-podany z lekami pomaga ograniczać ich dawkę i czas stosowania - wpływa pozytywnie na samopoczucie i witalność.

Pyłek pijemy rozpuszczony w letniej wodzie, najlepiej pozostawiony na noc, wypijamy rano, można dodać odrobinę miodu. Dzieci od 3 roku życia również mogą korzystać z dobrodziejstw tego pszczelego produktu.

Zaczynamy od niewielkich ilości 1 łyżeczka do herbaty,później 1 łyżka stołowa.

Pyłek mogą spożywać osoby nie  uczulone  na produkty pszczele.

Pyłek pszczeli jest łatwo przyswajalnym  produktem naturalnym do bezpośredniego zastosowania.Warto o nim pamiętać zwłaszcza w okresie jesienno-wiosennym, gdy jego wszechstronne działanie pomaga zachować zdrowie,a w przypadku infekcji pomaga ją zwalczać i szybko odzyskać dobre samopoczucie.

Piśmiennictwo:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19917137/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24262487/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115309436

https://pubmed.ncbi.nl/m.nih.gov/27013064/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34356743

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34209107/

Lek. stom. Ewa Bzymek

 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Oświadczenie redaktor naczelnej Gazety dla Lekarzy

Artykuł wstępny

14/01/2022.Naproxen in the treatment of COVID-19: a case report